Loading...
A hőszigetelés technológiája2020-02-21T09:43:53+00:00

Van egy építési projekt, amiben segíthetünk?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

A hőszigetelés

A hőszigetelés, mint fogalom az épület belső hő kiáramlásának megakadályozása ill. csökkentése, más néven hőveszteség csökkentése.

A hőszigetelés az 1970-80-as években kapott igazán nagy figyelmet és terjedt el az egész világon, aminek a kiváltó oka az 1973-as olajválság volt.

Hőszigetelés története az iparban

A cél az volt, hogy minél kevesebb anyagi ráfordítással emelkedjen az épület komfortfokozata és az épület energiafelhasználása is csökkenjen. Az energiaárak az egekbe szöknek és a föld energiahordozói (kőolaj, földgáz) is fogynak.

Az épület hőszigetelésével nagymértékben hozzájárulhatunk környezetünk szennyezésének csökkentéséhez. A gazdaság minden területén egyre nagyobb fontosságot tulajdonítanak a megfelelő, hosszú távú és rövid idő alatt megtérülő szigetelés fontosságára.

A gyártók sokféle anyaggal kísérletezve rájöttek, hogy a levegőnél jobb hőszigetelés nincs.

A kérdés az, hogyan lehet becsomagolni vele az épületet.

Hogyan lehet bezárni valamibe a levegőt? És ha sikerült, hogyan tartsuk alacsonyan a gyártás költségeit?
Mi az, ami ezzel együtt időtálló, nem káros az egészségre, ellenáll a környezeti hatásoknak és tartós? Mi az, amivel a hőszigetelés mellett a vízszigetelést is megoldhatjuk? Rengeteg kérdés felmerül bennünk, mikor szigetelőanyagot választunk, hiszen számos szempontot kell figyelembe vennünk. Az sem mindegy továbbá, hogy milyen célra használt épületet vagy épületrészt szeretnénk leszigetelni.
Nos, számtalan hőszigetelő anyag létezik, azonban a leggyakoribb típusok a következők:

Amennyiben a megfelelő szigetelést választjuk a költségek rövid időn belül visszanyerhetők, mert az energiaköltségek csökkennek és az épület állaga hosszú távon stabillá válik.

A PURHAB SZIGETELÉS

Tetők hő- és vízszigetelése

A poliuretán szigetelőhabot két folyékony halmazállapotú komponens (isocyanat és poliol) keveredése folyamán kialakuló kémiai reakció hozza létre.

Kétféle habtípus létezik, a zártcellás és a nyitott cellás.

Zártcellás szigetelőhab:

A makro molekuláris, zártcellás szerkezetben a cellafalak mikroporózusúak, ezért a kész szigetelőrendszer nemcsak tökéletes hő- és vízszigetelő anyag, de még a páradiffúziót is átengedi.

A habosodás folyamán kialakult zárt cellák következtében jobb a hőszigetelése minden más szigetelőanyagnál.

Mérésekkel igazolt érték:

λpur= 0,022 W/mK

A cellák határoló falai mikroporózus szerkezetűek, a nagy vízmolekulákat nem, a páradiffúziót vagyis a vízgőznyomást átengedi.

A víz tökéletes szigetelése és a páradiffúzió átengedése –mint különleges, összetett tulajdonság- tette a purhabot (poliuretán szigetelőhab) fontos és nélkülözhetetlen anyaggá az építőiparban és a technológiai szerelőiparban.

Nyitott cellás szigetelőhab:

A térfogatának akár 100-szorosára is táguló nyitott cellás szórt szigetelőhab kiszórása folyékony állapotban történik. Felhordását követően a termék másodperceken belül kikeményedik, kitöltve minden repedést és hézagot.

A kicsiny cellák olyan gyors ütemben tágulnak, hogy leszakadnak és kitöltődnek levegővel, egy puha, csaknem szivacsszerű végterméket létrehozva.

A nyitott cellás purhab gyors kitágulása tökéletesen légzáró tömítést alakít ki; úgy, hogy a zárt cellás purhabhoz viszonyítva kevesebb anyag felhasználásával, emellett alacsonyabb R-értékkel.

Purhab szigetelés szórási technológiája: 

A szigetelőanyag Airless rendszerű speciális szórógéppel kerül kiszórásra a szigetelendő felületre.

A szórópisztolyból a folyékony halmazállapotú kevert purhab alapanyag 100-120 bar nyomással jut a felületre, ahol rövid reakcióidőn belül habosodik ki.

Purhab technológia

Rétegenként 10-15 mm vastag purhab szórható. A szükséges vastagságot hőtechnikai méretezés határozza meg.

A purhab vízszintes és függőleges felületekre egyaránt szórható, minden felületi görbületet monolitikusan követ, ezért hézag- és toldásmentes, valamint hőhídmentes szigetelés hozható létre. A technológia igen gyors. Ideális körülmények közt napi 300-500 m2 is elkészíthető 3 rétegben.

A felület előkészítése:

A szigetelőhab az építőiparban alkalmazott mindenfajta anyaghoz kiválóan tapad. Így a purhab szigetelés alkalmazható beton felületeken, cserépen, palán, téglán, bitumenes lemezen, gumilemezeken, fán, fémeken, vakolaton.

Épületek felújításánál, régi, hibás vízszigetelések felújításánál fontos a felület szakszerű előkészítése. Nem szükséges viszont a régi szigetelés teljes eltávolítása. A szórás csak víz-, por-, pókháló- és zsírmentes felületre végezhető el.

Optimális környezeti körülmények purhab szigetelés esetén:

–   10 Co minimális felületi- és környezeti hőmérséklet

–   70% maximális relatív páratartalom

Ha kérdése van a purhab szigeteléssel kapcsolatban, tegye fel kérdéseit üzenetben és mi készséggel válaszolunk!
Szigetelés árainkat pedig itt találja, kérjen ajánlatot egyszerűen online!

KÜLDJÖN ÜZENETET!

SZÍVESEN VÁLASZOLUNK A KÉRDÉSEKRE.

VEZETÉKNÉV *
KERESZTNÉV *
EMAIL CÍM *
TELEFONSZÁM

ÜZENET TÁRGYA

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

Weboldalunk cookie-kat használ. Az elfogadom gomb megnyomásával hozzájárul és elfogadja ezek használatát böngészőjében. További információt az adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Elfogadom