Loading...
A hőszigetelés technológiája2019-03-13T14:06:50+00:00

Van egy építési projekt, amiben segíthetünk?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

A hőszigetelés

A hőszigetelés, mint fogalom az épület belső hő kiáramlásának megakadályozása ill. csökkentése, más néven hőveszteség csökkentése.

A hőszigetelés az 1970-80-as években kapott igazán nagy figyelmet és terjedt el az egész világon, aminek a kiváltó oka az 1973-as olajválság volt.

Hőszigetelés története az iparban

A cél az volt, hogy minél kevesebb anyagi ráfordítással emelkedjen az épület komfortfokozata és az épület energiafelhasználása is csökkenjen. Az energiaárak az egekbe szöknek és a föld energiahordozói (kőolaj, földgáz) is fogynak.

Az épület hőszigetelésével nagymértékben hozzájárulhatunk környezetünk szennyezésének csökkentéséhez. A gazdaság minden területén egyre nagyobb fontosságot tulajdonítanak a megfelelő, hosszú távú és rövid idő alatt megtérülő szigetelés fontosságára.

A gyártók sokféle anyaggal kísérletezve rájöttek, hogy a levegőnél jobb hőszigetelés nincs.

A kérdés az, hogyan lehet becsomagolni vele az épületet.

Hogyan lehet bezárni valamibe a levegőt és a gyártás során se legyen nagy költség. Számtalan hőszigetelő anyag létezik, azonban a leggyakoribb típusok a következők:

Amennyiben a megfelelő szigetelést választjuk a költségek rövid időn belül visszanyerhetők, mert az energiaköltségek csökkennek és az épület állaga hosszú távon stabillá válik.

A PUR hab

Tetők hő- és vízszigetelése

A poliuretán szigetelőhabot két folyékony halmazállapotú komponens (isocyanat és poliol) keveredése folyamán kialakuló kémiai reakció hozza létre.

Kétféle habtípus létezik, a zártcellás és a nyitott cellás.

Zártcellás szigetelőhab:

A makro molekuláris, zártcellás szerkezetben a cellafalak mikroporózusúak, ezért a kész szigetelőrendszer nemcsak tökéletes hő- és vízszigetelő anyag, de még a páradiffúziót is átengedi.

A habosodás folyamán kialakult zárt cellák következtében jobb a hőszigetelése minden más szigetelőanyagnál.

Mérésekkel igazolt érték:

λpur= 0,022 W/mK

A cellák határoló falai mikroporózus szerkezetűek, a nagy vízmolekulákat nem, a páradiffúziót vagyis a vízgőznyomást átengedi.

A víz tökéletes szigetelése és a páradiffúzió átengedése –mint különleges, összetett tulajdonság- tette a purhabot (poliuretán szigetelőhab) fontos és nélkülözhetetlen anyaggá az építőiparban és a technológiai szerelőiparban.

Nyitott cellás szigetelőhab:

A térfogatának akár 100-szorosára is táguló nyitott cellás szórt szigetelőhab kiszórása folyékony állapotban történik. Felhordását követően a termék másodperceken belül kikeményedik, kitöltve minden repedést és hézagot.

A kicsiny cellák olyan gyors ütemben tágulnak, hogy leszakadnak és kitöltődnek levegővel, egy puha, csaknem szivacsszerű végterméket létrehozva.

A nyitott cellás purhab gyors kitágulása tökéletesen légzáró tömítést alakít ki; úgy, hogy a zárt cellás purhabhoz viszonyítva kevesebb anyag felhasználásával, emellett alacsonyabb R-értékkel.

Szórási technológia: 

A szigetelőanyag Airless rendszerű speciális szórógéppel kerül kiszórásra a szigetelendő felületre.

A szórópisztolyból a folyékony halmazállapotú kevert purhab alapanyag 100-120 bar nyomással jut a felületre, ahol rövid reakcióidőn belül habosodik ki.

Purhab technológia

Rétegenként 10-15 mm vastag purhab szórható. A szükséges vastagságot hőtechnikai méretezés határozza meg.

A purhab vízszintes és függőleges felületekre egyaránt szórható, minden felületi görbületet monolitikusan követ, ezért hézag- és toldásmentes, valamint hőhídmentes szigetelés hozható létre. A technológia igen gyors. Ideális körülmények közt napi 300-500 m2 is elkészíthető 3 rétegben.

A felület előkészítése:

A szigetelőhab az építőiparban alkalmazott mindenfajta anyaghoz kiválóan tapad. Így a purhab szigetelés alkalmazható beton felületeken, cserépen, palán, téglán, bitumenes lemezen, gumilemezeken, fán, fémeken, vakolaton.

Épületek felújításánál, régi, hibás vízszigetelések felújításánál fontos a felület szakszerű előkészítése. Nem szükséges viszont a régi szigetelés teljes eltávolítása. A szórás csak víz-, por-, pókháló- és zsírmentes felületre végezhető el.

Optimális környezeti körülmények purhab szigetelés esetén:

–   10 Co minimális felületi- és környezeti hőmérséklet

–   70% maximális relatív páratartalom

Ha kérdése van a purhab szigeteléssel kapcsolatban, tegye fel kérdéseit üzenetben és mi készséggel válaszolunk!
Szigetelés árainkat pedig itt találja, kérjen ajánlatot egyszerűen online!

KÜLDJÖN ÜZENETET!

SZÍVESEN VÁLASZOLUNK A KÉRDÉSEKRE.

VEZETÉKNÉV *
KERESZTNÉV *
EMAIL CÍM *
TELEFONSZÁM

ÜZENET TÁRGYA

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

Weboldalunk cookie-kat használ. Az elfogadom gomb megnyomásával hozzájárul és elfogadja ezek használatát böngészőjében. További információt az adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Elfogadom