Borospincék szigetelése

//Borospincék szigetelése

A jó bor érleléséhez a megfelelő alapanyag, a szakértelem, a kedvező időjárási viszonyok mellett nélkülözhetetlen egy megfelelő hőfokú, és páratartalmú borospince is. A borospincék szigetelésére az optimális hőmérséklet beállítása miatt van leginkább szükség, de sok esetben a vizesedés, és ezáltal a penészesedés is indokolhatja a felújítást.

Régi, földbe épített borospincéknél gyakran látni a téglák kifehéredését, amit okozhat a talajból szivárgó nedvesség kicsapódása, amit salétromosodásnak is neveznek. Ha nem szeretnénk cseppkőbarlangot kialakítani a falazaton, érdemes azonnal számba venni a pince utólagos vízszigetelését. A vizesedéssel kézen fogva jár a penész, aminek átütő szagát a parafa dugók átvehetik, tönkretéve így a hosszú hónapok munkáját, és nem, vagy csak a polcok aljáról, bagóért lehet eladni a bort. A nedvesség a palackokon lévő címkéken is kárt okozhatnak, nemes egyszerűséggel lemállanak, ami szintén ront a bor értékén.

Borospincéknél fontos, a sötétség, a megfelelő páratartalom, a tökéletes szellőztetés, és a relatív állandó hőmérséklet. A túl hideg visszafordíthatatlanul tönkreteszi a bort, a meleg pedig gyorsítja az öregedést. Ha túl száraz a pince, azaz nem megfelelő a páratartalom, az is károsítja a dugót, az pedig a bort.

Régi borospincék utólagos szigetelése

A föld alá épített, régi borospincékről eltávolítjuk a földet, majd kívülről fújjuk rá a kétkomponensű, zárt cellás poliuretán habot. A szigetelőanyag a helyszínen készül, szórásos technikával. A szóró csőből érkező folyadék gázosodik, térfogata jelentősen megnő, résmentesen rátapad a szigetelendő felületre majd pillanatok alatt megszilárdul. Borospincéknél a falazatot, és a mennyezetet szoktuk szigetelni. A gyors munka végeztével úgynevezett geotextíliát teszünk a szigetelő rétegre, majd kezdődhet a visszaföldelés. Egy kisebb pincét akár pár óra alatt le tudunk szigetelni, nagyobbak esetében 1-2 nap alatt elvonulunk a munkaterületről, és minden mehet a megszokott kerékvágás szerint. A technológia másik kényelmi előnye, hogy nem hagyunk magunk után építési törmeléket, így azok elszállításával, tárolásával sem kell a borásznak bajlódnia.
Újépítésű pincék esetében a szigetelőhab kívül és belül is felszórható.

A jó bornak idő kell, ahhoz pedig megfelelő körülmények. Ne habozzon felújítani régi borospincéjét, hogy még az unokái is élvezhessék szőlőgazdaságának gyümölcsét.

Ez a cikkünk is érdekelheti:
Kőházak utólagos szigetelése.

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz is!

By |2020-03-18T09:17:08+00:00június 17th, 2019|Hőszigetelés|
Weboldalunk cookie-kat használ. Az elfogadom gomb megnyomásával hozzájárul és elfogadja ezek használatát böngészőjében. További információt az adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Elfogadom