Szigetelő anyagok, tulajdonságaik

/Szigetelő anyagok, tulajdonságaik
Szigetelő anyagok, tulajdonságaik2020-02-21T09:46:21+00:00

Mitől marad bent a meleg?

Hogy megóvjuk magunkat a fölösleges kiadásoktól, fontos körültekintőnek lennünk, amikor kiválasztjuk épületünk hőszigetelését. Ennek eredményeképp télen kevesebbet kell fűtenünk, nyáron pedig közel ideális hőmérsékletet élvezhetünk odabent, akár klíma használata nélkül. Ahhoz, hogy megalapozottan tudjuk dönteni, fontos ismerni a különböző anyagok hőátbocsátási tényezőjét, mely segítségével azt is megtudjuk, milyen vastagon kell szigetelnünk az adott anyaggal.

Melyik szigetelőanyaggal járunk a legjobban?

A hőátbocsátási tényező értéke megmutatja, hogy bizonyos vastagságú szigetelés (vagy más építőiparban használatos anyag) mennyi hőt bocsát át 1 m2 felületen.

Természetesen a falazóanyagra is figyelmet kell fordítanunk, hiszen ennek is van valamennyi hőszigetelése, ezért fontos, hogy a szigetelőanyaggal megfelelő párost alkossanak. Falazóanyagból is igen széles választék áll rendelkezésünkre, és míg egy régi épületnél ez adott, egy új épületnél magunknak kell okosan kiválasztani. Az általános tapasztalat azt mutatja, hogy költséghatékonyabb megoldás egy gyengébb hőszigetelő képességű falazóanyagot választani egy masszívabb hőszigetelő réteggel.
Ezenkívül szükséges figyelembe venni a teljes falszerkezet vastagságát is, anyagi és kényelmi okokból egyaránt – centimétereket nyerhetünk és akár milliókat spórolhatunk egy jó párosítást alkalmazva.
És ez még nem minden. A különböző szigetelőanyagokkal olyan járulékos teendők, illetve költségek merülnek fel általában (felületzárás, rögzítés, hőtükör, párafékezés, vízszigetelés és a mindezekre fordított munkaórák száma), amelyek jócskán megnövelhetik a költségeinket. Egy anyag létezik, eddigi ismereteink szerint, amelyiknél ilyesmivel nem kell számolni, ez pedig a purhab.

Mit tud a purhab?

A purhab szigetelés nagyszerűségét nemcsak az jelzi, hogy öntapadó, vízzáró, kiválóan kitölti a réseket, toldásmentességet biztosít, hőhíd- és huzatmentes és tökéletes légzáró, de összevetve más szigetelőanyagokkal, sokkal kevesebb helyet is foglal.

Szemléltetésképp nézzük a 6 cm vastagságú purhab hőátbocsátási értékét, ami 0,33 W/m2K. Ugyanezt a hőátbocsátási értéket az ásványgyapot már csak 12cm-es vastagságban tudja hozni. Ebből az következik, hogy a gyakorlatban a 6 cm vastagságú szigetelőhab hőszigetelő képessége azonos egy 12 cm vastagságú ásványgyapotéval.
Ha a különböző falazatok hőátbocsátási tényezőit nézzük, kitűnik, hogy a 38 cm vastagságú HB 38 falazóblokk hőátbocsátási tényezője megegyezik a purhab szigetelés 3 cm vastagságú értékével. Mindent összevetve elmondható, hogy a purhab minden szempontból a leghatékonyabb szigetelőanyag.

Esetleges további kérdéseivel kapcsolatban keressen fel minket üzenetben!

A következő táblázatokban néhány falazóanyag-típust és szigetelőanyag-típust hasonlítunk össze hőátbocsátás szempontjából.

Weboldalunk cookie-kat használ. Az elfogadom gomb megnyomásával hozzájárul és elfogadja ezek használatát böngészőjében. További információt az adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Elfogadom