Loading...
Szórt poliuretán szigetelés alkalmazási területek2020-02-21T09:49:02+00:00

HOL ÉS MILYEN ALKALMAZÁSI TERÜLETEKEN LEHET HASZNÁLNI A SZÓRT POLIURETÁN SZIGETELÉS TECHNOLÓGIÁT?

Lapostetők szigetelése

Zöldség- és gyümölcstárolók szigetelése

Gyümölcstárolók, víz és hőszigeteléseZöldség- és gyümölcstárolókban az optimálistól csak egy fokkal magasabb vagy alacsonyabb hőmérséklet csökkenti a raktározott termék minőségét és eltarthatóságát.

Kényszerszellőzéssel ellátott épületeknél jogos elvárás egy olyan belső szigetelés alkalmazása, ami a résmentességet („falslevegő” bejutásának megakadályozását) tudja nyújtani.

Mivel a purhab közvetlenül a szigetelendő felületre kerül felhordásra –jó hőszigetelő képességénél fogva viszonylag kis vastagságokban-, a rágcsálók részére nem biztosít életteret és nem telepednek meg benne.

Korszerű zöldség- és gyümölcstárolókban (burgonyatárolók, hagymatárolók, almatárolók stb.) számítógép által vezérelt a hőmérséklet és a pára mennyisége.Hőszigetelt raktárak, gyümölcstárolók

Ahhoz, hogy ezek a tárolók kifogástalanul működjenek alapvető követelmény a tökéletes hőszigetelés, ami nem engedi a belső hőingadozást.

Nyári melegben és téli hidegben is biztosítani kell a megfelelő belső klímát.

Az optimális hőmérséklet alatt tárolt zöldségek, gyümölcsök megfagyhatnak, a magasabb hőmérsékleten tárolt pedig nedvességtartalmát veszítheti, kicsírázhat.

A stabil hőmérséklet csak alaposan kiválasztott és megfelelő vastagságban használt szigeteléssel érhető el. 5 cm vastagságú szórt poliuretán szigetelőhabbal az épületek már fagymentessé tehetők.

Magtárolók szigetelése

Magtároló vízszigeteléseMagtárak és takarmánytárolók esetében a beázásmentes tárolótér az elvárás.

Hullámpala és trapézlemez tető szigetelése esetén a 2-3 cm vastagságú purhab felvitele már elégséges a repedt, lyukas palák, rossz lemezátfedések hibáinak megszüntetésére.

Könnyűszerkezetes, lemez burkolatú tárolókban megjelenhet a tetőlemezen a pára, ami a szelemeneken összegyűlve a terményre folyhat. Az alatta tárolt áru penészedni fog, ami takarmányozásra nem alkalmas.

Egy vékony, résmentes purhab szigetelés itt is megoldás.

Silótartályok esetében szintén a beázásokkal, vagy a páralecsapódásokkal kell szembe néznünk. 2-3 cm vastagságú szigetelőhab felvitele a tetőkúp alsó (vagy külső) felületére, illetve a fém tartály és a beton talapzat találkozására biztosíthatja a termény vízmentes tárolását.

Ipari épületek szigetelése

Ipari épületek víz és hőszigeteléseA könnyűszerkezetes építéssel készült épületek esetében a fém tartószerkezetek biztonságos, hőhídmentes szigetelése fontos tényező, mivel a páralecsapódások lehetséges helyei.

Ipari üzemeknél, ahol elektromos gépeket alkalmaznak nem elfogadható olyan épületkonstrukció, ahol kondenzációs víz jelenhet meg.

Azokban az épületekben, ahol emberi tartózkodás van, vagy hőmérsékletre érzékeny készterméket tárolnak elengedhetetlen az egyenletes és megfelelő hőmérsékletű helyiségek megléte.

Az egybefüggő és résmentesen kialakított szórt poliuretánhabos szigeteléssel mindezek a problémák megoldásra találnak.

Olyan üzemépületekben, csarnokokban, raktárakban, műhelyekben, ahol emberi tartózkodás van télen is biztosítani kell min. 15 Co belső hőmérsékletet.

Amennyiben az ilyen épületekben nem elégséges a szigetelés, ott a mennyezeten, vagy a tető belső oldalán megjelenik a pára, ami korróziót, lecsöpögése esetén balesetet, de elektromos gépekre csöpögve zárlatot, üzemleállást is okozhat.

Készáru raktárakban a becsöpögő víz eláztathatja az ott tárolt anyagok csomagolását, károsíthatja az elkészült árut.

Alapanyag raktárakban szintén bosszúságot és kárt okozhat a bejutó víz. A páralecsapódások és beázások megszüntetésére egyszerű és megtérülő beruházás a szórt purhab szigetelés alkalmazása.

A gyors kivitelezés következtében legtöbb esetben az üzem leállítása nélkül is kivitelezhető. 3-500 m2szigetelése is teljesíthető egy munkanapon.

Állattartó épületek szigetelése

Állattartó épületek purhab szigetelése

Állattartó épületekben mindennapos probléma az épületszerkezeteken megjelenő ammóniás pára lecsapódása, ami a korrózió elősegítéséhez vezet.

A lecsepegő nedvesség eláztathatja az almot és zárlatot okozhat az elektromos gépekben.

A szórt purhabbal bármilyen formájú épületszerkezet résmentesen szigetelhető, mely után a felületi hőmérséklet különbség megszűnik, így a pára nem tud lecsapódni.

Bármilyen tetőfelületen megtapad és ott egybefüggő, résmentes szigetelést alkot.

Nagyon fontos tulajdonsága, hogy kiváló hőszigetelő képességén (λ=0,022W/mK) kívül vízszigetelésre is alkalmas, mivel a habszerkezet a vízmolekulákat nem engedi át.

Olyan helyeken, ahol a hő- és vízszigetelési problémát kell megoldani, a poliuretánhabbal történő szigetelés ideális választás.

Az istálló ingadozó hőmérséklete negatív hatással van a tápanyag felhasználásra, az elhullásra. A purhabbal szigetelt épületekben állandó hőmérséklet tartható és a tápanyag felhasználás is csökkenthető. Az energia felhasználásban 30-40%-os megtakarítás is elérhető, így a szigetelésre fordított összeg kb. 3 év alatt megtérül.

Sertésólak és szarvasmarha istállók szigetelése

Sertésólak hőszigetelése

Sertésólak és szarvasmarha istállók esetében a nem elégséges szigetelés esetén –főleg az őszi hónapokban- jelentős lehet a tetőfedés belső oldalán és a fém épületszerkezeteken kicsapódó pára.

Ez az ammóniás párával keveredve a fém szerkezetek erős korróziójához vezet, a vízszintes mennyezeten elhelyezett ásványgyapotot eláztatja, ezáltal a hőszigetelése teljesen megszűnik.

A páralecsapódás általában már 2 cm vastagságú purhab felvitelével megszüntethető.

Baromfiólak szigetelése

Baromfiólak (csibeólak, pulykaólak, kacsaólak stb.) esetében a fűtés szükségessége miatt elengedhetetlen a tökéletes szigetelés.

Ezekben az épületekben a szigetelésnek jó hatásfokúnak, résmentesnek, az épületnek pedig hőhídmentesnek kell lennie. Mindezeket a követelményeket a poliuretánhabos szigetelés biztosítja.

A purhab szigeteléssel nem csak a fűtési energiát lehet csökkenteni, hanem a nyári kánikulában kialakuló –tetőfedés és oldalfalaktól jövő- sugárzó hőtől is meg lehet védeni az állatokat.

A szigetelőhab közvetlenül a tetőfedés, vagy oldalfal felületére kerül felhordásra, így az nem vezeti át a külső hőmérsékletet.

Azokban az épületekben, ahol számítógép által vezérelt szellőztető berendezés van, ott szintén elvárás a résmentes szigetelés, ami a tető résein nem engedi az épületbe a meleg levegőt.

A purhab szigeteléssel minden rés lezárásra kerül, a beáramló levegő csak a légbeejtőkön keresztül jut az épületbe. A szigetelőhab felülete minden turnusváltást követően magasnyomással lemosható, vizet nem vesz fel. A szigetelőhab felülete úgy van kialakítva, hogy a por, a baktérium mosással eltávolítható legyen.

A baromfitartás esetén meg kell említeni egyfajta épületet, amit előszeretettel használnak a gazdák, pedig azt nem is baromfitartásra tervezték. Az un. „100-as marhaistálló”-kat szarvasmarha tartásra szánták, de azok a szarvasmarha létszámának visszaesésének következtében megüresedtek.

Ezek az épületek egy nagy földszinti térrel (általában 12 × 72 méter alapterületű) és egy magas (6 méter körüli) padlástérrel rendelkeznek. Ezekben az épületekben két szinten lehet baromfit tartani.

A tetőfedés anyaga síkpala, amit köracélból kialakított gerendázat tart. A probléma szinte kivétel nélkül minden épületnél az, hogy a síkpala tető sérült, repedt, beázik. Kicserélni elég körülményes, másik tetőfedést (cserép, vagy hullámpala) pedig a tetőszerkezet nem bírja el.

Hőszigetelni is kellene… Mindezekre biztonságos, hosszútávú megoldást biztosít a purhab szigetelés. 4 cm vastagságban a síkpala vízszigetelése és a padlástér hőszigetelése is megoldott.

Unipur hőszigetelésAz 1970-80-as években sok családi ház tetőszigetelése nem megfelelő szakmai felkészültséggel készült, melyek kedvezőtlen hatásait (komfort és anyagi) a bentlakók kénytelenek elviselni.

Ezek javítása, felújítása a beépített tetőtér miatt igen körülményes.

Az elégtelen födémszigetelés mellett a szobák hője a padlást melegítik, nem beszélve a penészesedés megjelenésével.

A lakás alatt lévő hideg pince (szuterén) is kellemetlen érzést kelthet. Mindezek kiküszöbölésére a purhab szigetelés megbízható, hosszú távú megoldás.

Családi ház esetében a ház szinte minden szerkezetén alkalmazható a poliuretán szigetelés.

A pincétől a padlásig ki lehet használni a szigetelőhab kedvező hő- és vízszigetelő tulajdonságát, valamint páraátengedő képességét.

A pincék, szuterének mennyezetének szigetelésekor megakadályozhatjuk a hideg feljutását a lakótérbe. Lábazat szigetelésekor a hőszigetelés mellett kihasználhatjuk a szigetelőhab vízszigetelő képességét is. Szigetelhetjük a padlókat a feláramló hideg ellen, különösen a padlófűtések alá javasolt.

A megtermelt energia legkönnyebben felfelé távozik az épületből, ezért a padlásfödém, vagy a tetőtér szigetelése hoszigeteles szort habbalelkerülhetetlen.  A padlásfödémre terített ásványgyapot szigetelések legtöbb esetben nem hozzák az elvárt eredményeket, sérülékenyek, a rés- és hőhídmentességet nehéz velük biztosítani.

A padlásfödém készülhet fa deszkázatból, betonból, gipszkartonból, béléstestből stb., a PUR szigetelőhab résmentesen felszórható rá, mely biztosítja a padláson való közlekedést, mivel lépésálló bevonat.

Tetőtér beépítésekor különösen fontos a tökéletes szigetelőanyag megválasztása, mivel az később takarást (gipszkarton, lambéria, OSB stb.) kap.

A szórt purhab szigetelés általában a gerendák közé kerül felhordásra min. 8 cm vastagságban. Ez a szigetelés gerendától gerendáig résmentesen van felszórva, rátapadva a gerendák belső oldalára.

Nem tud megcsúszni az idő múlásával, nem zsugorodik, porhó bejutásakor sem engedi a vizet a lakótérbe, fele vastagság elegendő mint az általában használt szigetelésekből, kivitelezéskor nem keletkezik hulladék.

Egyéb szigetelés

Mohács Unipur lapostető szigetelésA szórt poliuretánhab rögzítéséhez semmilyen segédanyag nem szükséges, közvetlenül a szigetelendő felületre kerül, varratmentes szigetelést alakítunk ki, minden formájú és anyagú felületen megtapad, hosszú élettartamú, kiemelkedő víz- és hőszigetelés.

Mindezen előnyös tulajdonságok kiaknázására csak a képzelet szab határokat. Épületek szigetelésén kívül alkalmazhatóságának számtalan lehetőség van.

A PUR szigetelőhab két fontos tulajdonsága (hő- és vízszigetelés) kihasználható a föld felett és alatt futó csővezetékek esetében. Amennyiben meleg víz (thermál víz, fűtéshez melegített víz) áramlik benne, úgy nagymértékben megakadályozza annak kihűlését, vagy esetlegesen a hideg víz megfagyását meggátolja.

A fém csövek korrózióvédelmét biztosítja. Mindez igaz a fűtésrendszereknél alkalmazott puffertartályok szigetelésére is.

Előszeretettel használják fém hajók (jachtok, lakóhajók) szigetelésére. A hajók azon fém oldalfalain, ahol a vízzel érintkezik a páralecsapódásnak az esélyei nagyok.

Szigeteletlen oldalfalak esetében a lecsapódott pára befolyik a lakótérbe, károsítva a burkolatokat és a használati tárgyakat. Min. 4 cm vastagságú szigetelő purhab felhordásával a pára már nem csapódik ki az oldalfalon.Tartály purhab szigetelése

Mivel a szigetelőhab rögzítéséhez nem kell segédanyag, ezért sokan használják teherautók raktérszigetelésénél.

A szigetelés közvetlenül a raktér határoló falaira kerül, résmentes kialakítással, így a raktérből a lehető legkisebb teret veszi el.

Amennyiben tartani lehet attól, hogy a szállítandó tárgyak nekicsapódva megsértik a szigetelés felületét, úgy a szigetelőhabra egy nagyobb testsűrűségű (300 kg/m3) PUR szigetelést lehet felszórni, ami 2-3 mm vastagságban keménnyé teszi az eredeti szigetelés felületét.

Réskitöltésre is megfelelő anyag.

Kontrollálhatóan feltölthetőek az esetleges rések, nem kell attól tartani, hogy szétnyomja a határoló falakat. Alkalmazható például úszóművek légtartályainak kitöltésére, két tűzfal között rés kitöltésére, szigetelt söröshordók készítéséhez stb.

Könnyen vágható, csiszolható, festhető, ezért kreatív dekoratőrök érdekes tárgyakat (pl. szobrokat), tájakat (pl. hegyeket, sziklákat, barlang utánzatokat) alakíthatnak ki belőle.

A filmipar is előszeretettel használja.

Ha felkeltettük érdeklődését, keressen minket bizalommal elérhetőségink egyikén!

HÍVJON BENNÜNKET BIZALOMMAL!

KAPCSOLAT
Weboldalunk cookie-kat használ. Az elfogadom gomb megnyomásával hozzájárul és elfogadja ezek használatát böngészőjében. További információt az adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Elfogadom