Biogáz-tartályok szigetelése

//Biogáz-tartályok szigetelése

Baljós árnyak, rémisztő, apokaliptikus teóriák, világvége hírek rémisztik – joggal – a Föld minden emberét a klímaváltozással, és ennek negatív hatásaival a kutatók. Bizonyítékok megszámlálhatatlan mennyisége jelzi, hogy ha nem változtatunk az életvitelünkön, akkor olyan drámai változások mehetnek végbe pár évtized alatt is, amik akár visszafordíthatatlanná is válnak.

Nem csoda, hogy napjainkban mindenki azon gondolkodik, ügyködik, hogyan tudná kisebbé tenni az ökológiai lábnyomát, hogyan csökkentse pl. a hulladékokat, mit kezdjen velük, mivel járulhat hozzá a környezetvédelemhez. A környezetvédelem mellett egy másik komoly, és ehhez szorosan kapcsolódó probléma a nukleáris energia kérdése, amire az átlagemberek is odafigyelnek, főleg, mióta megjelent a HBO Csernobil című filmje. A veszély nem hollywoodi, hanem nagyon is kézenfekvő.

Nem mai találmány a biogáz termelés, aminek mindig kettős célja van: egyfelől környezetvédelmi, másrészt energetikai jellegű.

Biogázt az úgynevezett biomasszából állítják elő iparilag, de háztartási méretekben is, ami lehet trágya, fekália, komposzt, élelmiszeripari melléktermékek, elhullott állatok, háztartási szerves hulladékok, vagy akár a szennyvíziszap is. Ezek a nevezzük hulladékoknak, a természetes környezetükben problémákat okoznának, de egy biogáz üzemben újrahasznosíthatók, és bio energia nyerhető ki belőlük.

A biogáz termelés lényege

A fentebb felsorolt, sok esetben veszélyes hulladéknak számító anyagból speciális tartályokban biológiai fermentációval történik a hulladékok ártalmatlanítása, miközben megmarad az értékes szerves anyag, a bio trágya, amit a földek tápanyag visszapótlására alkalmaznak. Amellett, hogy a biogáz és a biomassza használatával csökkenthetjük a környezetterhelést, még jelentős költségek is megtakaríthatók a veszélyes hulladékok hagyományos megsemmisítése helyett.

Sokan döntenek a házi bio reaktor mellett is, ami egyébként magyar találmány, hiszen egy ilyen mini üzem megtérülése alig öt év, és használatával jelentősen csökkenthető az energiafogyasztás, mindeközben úgy érezhetjük, hogy a magunk módján mi is teszünk a környezetünk védelmének érdekében. A biogáz fűtőértéke megegyezik a földgázéval, így a fűtőberendezéseiket sem kell lecserélniük azoknak, akik házi bio reaktort üzemelnek be.

Biogáz-tartályok szigetelése

A biogáz termelése egy úgynevezett erjesztő kamrában történik (reaktor) négy fázisban. A megfelelően történő folyamatok érdekében a tartályokban biztosítani kell az állandó hőmérsékletet. A legtöbb tároló betonból készül, és a hőmérséklettartás miatt földbe ágyazottak. A bio gáztartályoknál ugyan is követelmény, hogy a tárolt anyag ne tudjon kihűlni, ezért a szakemberek azt javasolják, hogy a tartályok külső felületét zárt cellás poliuretán habbal szigeteljék. Mivel ezek a tartályok henger alakúak, másféle varratmentes, hőhídmenetes szigetelési mód nem is jöhet szóba. A tartós védelem érdekében mi UV védelemmel is ellátjuk az így szigetelt biotartályokat, amivel jelentősen meghosszabbítható a tartályok szigetelésnek élettartama.

Ez a cikkünk is érdekelheti:
Ön mire költené a tökéletes hőszigeteléssel megspórolt összeget?!

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz is!

By |2020-03-18T08:21:50+00:00július 15th, 2019|Hőszigetelés|
Weboldalunk cookie-kat használ. Az elfogadom gomb megnyomásával hozzájárul és elfogadja ezek használatát böngészőjében. További információt az adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Elfogadom