Terasz szigetelés ǀ ne legyen az energiapazarlás forrása

//Terasz szigetelés ǀ ne legyen az energiapazarlás forrása

A terasz nem csak szép építészeti megoldás, de a legtöbb lakó mindennapi örömét leli benne. Gondoljunk csak egy nyár esti teraszos borozgatásra, vagy napozásra. Az öröm azonban könnyen ürömmé alakulhat, ha a terasz alatt lakótér van, de a terasz szigetelése nem megoldott, hiányos, vagy sérült. Nem is gondolná, hogy a teraszon keresztül mennyi energiát dobhat ki az ablakon.

A terasz szigetelés a tetőszigeteléssel kezdődik

A teraszok akár több méter szélesek is lehetnek, és legtöbbször lakótér felett helyezkednek el. Az épület szerkezetét tekintve lapostetőként, vagy födémként tekinthetünk rájuk, ezért fokozott figyelmet igényel a megfelelő kialakításuk. Annál is inkább, mert a teraszok hatványozottan ki vannak téve az időjárás szélsőségeinek, víznek, hőnek, szélnek egyaránt.

Amennyiben a terasz fölé tetőt is tervezünk, véletlenül se feledkezzünk meg a tető tökéletes vízszigeteléséről! Ha az hiányzik, szinte biztos, hogy a terasz burkolata is sérül. A helyzetet még inkább rontja, ha a terasz vízszigetelése sem megoldott. Ilyenkor válik a meseszép terasz igazi rémálommá. Egyenes az út a sérülésekhez, a hőhidakhoz, ázáshoz, penészesedéshez, és a megnövekedett rezsihez. A terasz hő-, és vízszigetelése tehát nem csak esztétikai, hanem zsebre menő kérdés is.

A terasz szigetelés gyakori hibái

Gyakori problémaként jelentkezik, hogy a rendelkezésre álló vastagságban minden szükséges rétegrend elférjen: lejtés, vízszigetelés, hőszigetelés, burkolat. Sokszor a nem körültekintő tervezés miatt nincs mód arra, hogy a lakótérrel egy síkban legyen a terasz síkja, ezért többnyire a hőszigetelésből vesznek el centiket. Ez azonban nem előnyös megoldás, mert a terasz hőszigetelése legalább olyan kényeges, mint a vízszigetelése.
Sérülésekhez, hőhidakhoz vezethet az erkélyek korlátjainak nem szakszerű illeszkedése is a terasz síkjához. Nem nehéz kitalálni, mennyi bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, ha már a tervezés fázisában olyan szigetelési technológiát választunk, ami kizárja ezeket a problémákat.

Terasz szigetelés szór poliuretán habbal

A purhab szigetelés egy kényelmes, gyors, és 100 %-os megoldást jelent mind a víz-, mind a hőszigetelésre. A szórást követően a hab résmentesen, varratmentesen szilárdul, és kitölti a legkisebb réseket is, a teraszajtóknál, és a korlátoknál is. Alkalmazásával nem kell a különféle rétegrendekkel számolni, hiszen nem enged át egy csepp vizet sem, és tökéletes hőszigetelő is egyben. Mivel homogén felületet képez, nem mozog, nem tudnak hőhidak kialakulni, így nem kell aggódni a beázás, vagy a penészesedés miatt sem. Tetőre, födémre, teraszra egyaránt használható.

Ez a cikkünk is érdekelheti:
Résmentes tetőtér szigetelés – lefaragja a rezsiköltséget
Pincék hő-, és vízszigetelése

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz is!

By |2020-03-18T10:12:34+00:00április 26th, 2019|Hőszigetelés|
Weboldalunk cookie-kat használ. Az elfogadom gomb megnyomásával hozzájárul és elfogadja ezek használatát böngészőjében. További információt az adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Elfogadom