Fagyapot szigetelés
A fagyapot egy több mint egy évszázados múltra visszatekintő szigetelési módszer, és az egyre újabb gyártási technológiáknak köszönhetően máig megőrizte szerepét az építőiparban. A korai magnezitkötésű fagyapotot hamar felváltotta a cementkötéssel gyártott technológia, ami lehetővé tette a tűzálló termékek gyártását, így a tető, illetve a falak szigetelésében ma is népszerű megoldásnak számít.

Hogyan készül a fagyapot hőszigetelés?
A fagyapot általában fenyőből vagy nyárfából készül cement, valamint sóoldat hozzáadásával. A felaprított fát a gyártás során kiszárítják, és sóoldat, illetve a különböző adalékanyagok segítségével gondoskodnak a gombásodás elleni védelemről. A kezelt fagyapothoz keverőgépben adagolják kötőanyagként szolgáló cementet, majd a keveréket három rétegben öntőformába töltik. A fagyapotlapokat lepréselik, majd nagyjából húsz fokos hőmérsékleten közel egy hónapig száradni hagyják, végül méretre vágják.
A fagyapot előnyei:
- Megújuló anyagokból készül, így környezetbarát szigetelési alapanyagnak számít.
- Jó hőtároló képességgel rendelkezik.
- Ellenáll a párának, valamint a különböző kártevőknek.
- Jól ellenáll az időjárás viszontagságainak.
- Ütésálló kivitelű.
- Nem tűzveszélyes, így biztonságos szigetelés.
- Hosszú élettartam jellemzi.
A fagyapot alkalmazási területei
A fagyapotot belső válaszfalak, homlokzatok, padlók, tetőterek, födémek, álmennyezetek vagy magas vagy lapostetők szigetelésére is használják típustól függően. A piacon jelenleg elérhetőek homogén fagyapot táblák, illetve inhomogén termékek is, mely utóbbiakkal más hőszigetelő anyagokkal kombinálva még jobb hatásfokú, több rétegű szigetelés is készíthető. Amennyiben betonozás előtt zsaluzatba helyezzük a lemezeket, a hőhídhatás mérsékelhető.