A szekszárdi gázrobbanás épületének mentése purhabbal

//A szekszárdi gázrobbanás épületének mentése purhabbal

92 m³ purhab oldotta meg a szekszárdi gázrobbanás 20 lakást érintő épületszerkezetét a lebontástól.

Hatalmas robbanásszerű hang rázta meg 2019. október 9-én a szekszárdi Hermann Ottó utcát. Mint utóbb kiderült, az érintett 20 lakásos ingatlanban gázrobbanás történt, aminek következtében az épület és a környező lakások ablakai is kirobbantak. A gázrobbanás miatt az épület statikailag annyira meggyengült, hogy a helyi önkormányzat azonnal válságstábot hívott össze, és megkezdték a kilakoltatást, ami összesen 20 lakást és közel 80 ember életét érintette. Írásunkban bemutatjuk, hogyan történt a szekszárdi gázrobbanás épületének mentése purhabbal.

Lebontás vagy felújítás

A válságstáb segítéségül hívta a helyi vállalkozásokat, és felkért egy statikus irodát, hogy megállapítsák, mi legyen a sorsa az életveszélyessé vált épületnek. Első körben szóba került a lebontás, de mint kiderült, ez veszélyeztetné a szomszédos, a házhoz épített szintén 20 lakásos épületet is.

A helyzetet nehezítette, hogy a kritikus helyiséget nem tudták állványokkal sem alátámasztani, csak az épület külső falain és néhány belső mennyezetnél lehetett állványozni. A szakértők így arra a döntésre jutottak, hogy a kirobbant szoba alatti helyiséget ki kell tölteni extrém nyomásállósággal bíró purhabbal, hogy megkezdhessék a rommá dőlt szoba kitakarítását. A feladattal a mohácsi székhelyű Unipur Kft-t bízták meg.

„Háborús állapotok fogadtak bennünket, amikor helyszíni szemlét tartottunk. A lakásnak kiszakadt az egyik fala, a mennyezet és a padló közel 20-20 centire meghajoltak, az oldalfalak teljesen meggyengültek.” – mondta Mikolás Zoltán az Unipur Kft. ügyvezető igazgatója.

Hozzátette, hogy a poliuretán hab elvárt köbméterenkénti nyomásállósága 1,5 tonna. Ennek ellenére egy távolabbi helyen egy 1x1x2-es tömböt tesztelésként 2,5 tonna teherrel súlyoztak le, ami az elvárható értéket magasan túlteljesítette. Így már biztosak lehettek abban, hogy a feladat teljesíthető.

A szekszárdi gázrobbanás épületének mentése purhabbal

A robbanás sújtotta lakás olyannyira megkárosodott, hogy életveszélyessé nyilvánították. Emiatt senkit sem engedtek be, hogy a romokat eltakarítsák, mert félő volt, hogy a mennyezet vagy a padló rájuk szakadhat. A terv az volt, hogy első lépésben a robbanás helyszíne alatti szobát töltik meg padlótól-mennyezetig, faltól-falig purhabbal.

A purhab technológia lényege, hogy az anyagot folyadék formájában fecskendezik ki egy speciális készülék segítségével, térfogata megnő, és résmentesen, nagyon gyorsan megszilárdul. A purhabot első sorban víz-, és hőszigetelésre használják, de a szekszárdi mentőakció során bebizonyosodott, hogy még az elvártnál nagyobb, extrém terhelésnek is kitehető.

Miután az alsó szobát megerősítették purhabbal, a robbanásban megsérült helyiséget is hasonló módon teleszórták. A két szobára összesen 92 m³ purhabot használtak fel, ami a statikus és a megrendelő szerint is elegendő biztonságot ad a következő munkák elvégzéséhez.

A felújítás a statikus megerősítést követően feltételezhetően a padlók, és a mennyezet kibontásával kezdődhetnek, és minden bizonnyal a tartófalak is megerősítést kapnak majd. A kidőlt belső és külső falakat, a kirobbant nyílászárókat is pótolni kell, valamint szükség lesz új burkolatokra, és az épület teljes külső és belső festésére is. Csak a statikai megerősítést 100 millió forintra becsülik.

Az épület várható felújítása jövő év közepére várható. Az önkormányzat a károsultakat szükséglakásokban helyezte el, de többen rokonokhoz költöztek.

By |2020-02-21T10:41:59+00:00november 24th, 2019|Hőszigetelés|
Weboldalunk cookie-kat használ. Az elfogadom gomb megnyomásával hozzájárul és elfogadja ezek használatát böngészőjében. További információt az adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Elfogadom