Könnyűszerkezetes és faházak szigetelése

//Könnyűszerkezetes és faházak szigetelése

A fa az egyik első olyan alapanyag, amiből már elődeink is elkészítették elsődleges szálláshelyeiket. A különféle típusú faházak építésének évezredes hagyományai vannak olyan területeken, ahol nagy kiterjedésű erdők uralják a tájat. A fa kitermelése és megmunkálása viszonylag könnyű, és például egy téglaházzal szemben a felépítése sem olyan hosszadalmas. Gerendaház csodákat, különlegesen szép kialakítású rönkházakat, faházakat nagy tömegben építenek Észak-Amerikában, Skandináviában, az Alpokban, de Oroszországban is.

Felgyorsult, és kissé minimalista világunkban azonban van egy masszívan kialakuló új réteg, akik a természet közeliséget teszik a központba. Már Európában is kialakulóban van, sőt egyre nagyobb trend a könnyűszerkezetes faházak, vagy rönkházak építése. A városokból kiábrándult emberek vidéken, vagy az agglomerációkban kezdenek új életet, ahol érezhetik a természet ízét. Sokan azért is választják a faházakat, mert ezekben az építményekben mintegy aromaterápiás jelleggel érezhető, a zsigereinkig magunkba szippantható a fa, a természet illata.

A közhiedelemmel ellentétben a fából készült épületek előnyei több területen megmutatkoznak a hagyományos szerkezetekkel szemben. Több generációt képesek kiszolgálni, sőt ha jól karban vannak tartva, több száz éven át is fennmaradhatnak. A könnyűszerkezetes házak technológiájának köszönhetően a gyorsasággal megspórolt munkadíjjal épp ott lehetünk, mint ha téglaházat építenénk szép lassan, komótosan.

Régi faházak hőszigetelése

A faszerkezetes használt házak ára azonban jóval alacsonyabb a hagyományos szerkezetűeknél, így érdemes használtan megvásárolni a kiszemelt házat. Ha azonban már nem mai gyerek a faház, lehetnek az elöregedéssel járó problémái, amiket orvosolni kell, ha sokáig élvezni akarjuk barátságos, meghitt légkörét.
A faházakat szendvics szerkezetben készítik. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy két réteg fa közé egy ásványgyapot réteget helyeznek el. A fa lélegzik, él, az ásványgyapot pedig magába zárja a levegő nedvességét, idővel elöregszik, és összeesik, mint egy fonnyadt szendvics. Emiatt szigeteletlen falrészek alakulnak ki, és az épület hőszigetelő képessége csökken. Nem nehéz kitalálni, hogy egy ilyen épület rezsije igencsak fájó pontja lehet a családi kasszának, ezért érdemes időben cselekedni.

Ilyen esetben megoldás lehet az egyik oldali fa rész kibontása, a sérült ásványgyapot eltávolítása, majd a zárt cellás poliuretán hab felszórása. Nyitott cellás PUR-habot is lehet ez esetben használni, de ilyenkor biztosítani kell a külső oldali párazárást. Gerendaházak esetében is működik ez az utószigetelés az épület szerkezetének belső oldalán zárt cellás poliuretán habbal. A felszórást követően a hab gyorsan duzzad, és pillanatok alatt résmentesen szárad. Ennek köszönhetően hőhídmentes falfelületet alakítható ki. Száradás után lambériával, gipszkartonnal, hajópadlóval borítható a belső falfelület, míg a külső oldal rusztikus megjelenése érintetlen marad.

Ez a cikkünk is érdekelheti:
Ön mire költené a tökéletes hőszigeteléssel megspórolt összeget?!

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz is!

By |2020-03-18T08:16:35+00:00július 15th, 2019|Hőszigetelés|
Weboldalunk cookie-kat használ. Az elfogadom gomb megnyomásával hozzájárul és elfogadja ezek használatát böngészőjében. További információt az adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Elfogadom