Kőházak utólagos szigetelése

//Kőházak utólagos szigetelése

Kiköltőzne vidékre, és stílusos parasztházban élné tovább életét? Netán örökölt egy régi kőházat, és szeretné a családi fészket a falakban élő emlékekkel együtt megőrizni a jövő generációjának? Legyen szó bármelyikről is, a régi kőházak utólagos szigetelése, és felújítása nagy kihívás, és a munkálatok során érdemes jó előre számolni extra ’meglepetésekkel’ is.

A kőből épült, régi házaknak gyakorlatilag nincs szigetelése. A kő jellegéből adódóan jól vezeti a hőt, így nyáron jól felmelegszik, télen pedig ugyan így le is hűl. Az idő vasfoga persze roncsolja, korrodálja ezeket a kőből készült falazatokat: vizesednek, mállanak, mohásodnak. A házon belül pedig ennek a következményeképp átható dohos szag terjeng többnyire. Ahhoz, hogy az új lakó komfortosan érezze magát leendő, felújított kőházában, az utólagos falazat szigetelés sem maradhat ki a felújítandók listájáról.

Kőházak utólagos szigetelése

A régi parasztházak esetében még mielőtt felújításba kezdenénk, érdemes utánajárni, hogy műemlék jellegű-e, mert ez nagyban befolyásolhatja az alkalmazható technológiákat. Ráadásul a kövekből épült falazat nem olyan egyenletes, mint egy téglaházé, ezért a hepe-hupás felületet nem érdemes akármivel szigetelni. Szükség lesz egy olyan anyagra, ami a kiváló víz-, és hőszigetelési tulajdonságok mellett egyenletlen felületen is tökéletesen alkalmazható.

A régi kőházak felújításakor először is eltávolítjuk a tetőt, majd felducoljuk a falakat a kidőlés ellen. A vízszigetelés érdekében az alapot kívül, és belül is leássuk egy keskeny sávban az alap aljáig. Ebben az esetben a szórt poliuretánhabbal már könnyen lehet a lábazatot szigetelni. Bár alulról utólag már nem oldható meg a vízszigetelés, a lábazati rész szigetelésével jelentősen csökkenthető a vizesedés.

A falazatra szintén a legegyszerűbb megoldás a szórt purhab szigetelés,  amit gyakorlatilag a letisztított falfelületre permetezünk. A zárt cellás poliuretán habot a tervező által megadott vastagságban kívülről és belülről fújjuk a falra, ami a legkisebb rést is kitölti, így tökéletes víz-, és hőszigetelést biztosít egyszerre úgy, hogy nem alakulnak ki hőhidak, és a ház formáját is megtartjuk. Különösen fontos szerepet kap a régi kőházak felújításakor a zárt cellás purhab azon tulajdonsága, hogy páraáteresztő. A falazat ugyan is eleve nedves, ezért fontos, hogy tudja kifelé és befelé is párologtatni a vizet.
A megfelelő technológia megválasztásával rengeteg időt, és pénzt spórolhat meg, és hosszú évtizedekig élvezheti még a hangulatos otthonát.

Ez a cikkünk is érdekelheti:
Felszín alatti építmények, pincék szigetelése.

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz is!

By |2020-03-18T09:41:03+00:00május 26th, 2019|Hőszigetelés|
Weboldalunk cookie-kat használ. Az elfogadom gomb megnyomásával hozzájárul és elfogadja ezek használatát böngészőjében. További információt az adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Elfogadom