Íves csarnokok szigetelése

//Íves csarnokok szigetelése

A mezőgazdasági területek horizontján végigpásztázva számos íves csarnokot láthatunk. Nem véletlen ennek a típusú gazdasági épületnek a népszerűsége, hiszen ezek a könnyűszerkezetes, fém épületek gyorsan (akár napok alatt) és költséghatékonyan felhúzhatók gyakorlatilag bármilyen területen. Ezek a csarnokok ideálisak az értékesítésre váró termények tárolására, de egy előrelátó, gondoskodó gazda a drága gépeit sem akarja szabadon hagyni az enyészetnek: inkább ezekben a praktikus íves épületekben tárolják munkaeszközeiket is.

Az íves csarnokok előnyei

Ezek a csarnokok előre gyártott, könnyűszerkezetes elemekből készülnek, amiket kis létszámú építőbrigáddal, gyorsan (kisebb csarnokok esetében akár napok alatt is) fel lehet húzni. Az íves formának köszönhetően alacsony, és egyenletes eloszlású terhelés esik az alapzatra, ez teszi ilyen olcsóvá az íves csarnokokat. Gyakorlatilag ez az egyik, ha nem a legolcsóbb megoldás a mezőgazdaságban. Hasonló szerkezeteket használnak még egyéb értékesítésre szánt eszközök tárolására is. Találkozhatunk ilyen típusú bútorraktárakkal, gépszínekkel, vagy szénatárolókkal is.

Régi íves csarnokok szigetelése, felújítása

Napjainkban már vannak olyan modern rendszerek, amikkel garantálni tudják a hosszú élettartamot, de mi a helyzet a felújításra váró, régi íves csarnokokkal? Azokkal, amiket kikezdett az időjárás vasfoga, sérültek, töredezettek, korrodálódtak, és nem tudják a nedvességtől és a hőtől megvédeni a tárolt termékeket? Az íves csarnokok esetében gyakorlatilag egyetlen megoldás létezik az utólagos szigetelésre, és ez a szórt, zárt cellás poliuretán purhab technológia. Az íves kialakítás miatt ugyan is kivitelezhetetlen a táblás szerkezetű rendszerek (pl. polisztirol lapok, ásványgyapot) alkalmazása.

A poliuretán hab technológiával mindenféle segédeszköz igénybevétele nélkül tökéletesen le lehet szigetelni ezeket a szerkezeteket is. Elméletileg a külső és a belső felületekre is ráfújható a hab. A gyakorlatban azonban jellemzően az épület belsejében történik a szigetelés, mert így megúszható az az UV védelem, amit egy külszíni szigetelés esetében nem lehetne elkerülni, így olcsóbban kivitelezhető az épületvédelem.

A purhab felszórása előtt egy alapos tisztítást kell eszközölni, hogy ne legyen a felület poros, pókhálós, vagy egyéb szennyeződéssel tarkított. Ezután azonnal felszórható a zárt cellás purhab, ami szétterül, majd résmenetesen meg is szilárdul pillanatok alatt. A zárt cellás rendszer óriási előnye, hogy egyszerre véd a vízzel, és a hővel szemben is. Mivel varratmentesen minden apró rést lefed, nem alakulnak ki hőhidak, amik tovább ronthatnák az épület állagát. Azok a tulajdonosok, akik már a mi technológiánkkal újították fel az íves csarnokaikat, imádták, hogy alig pár nap alatt túl voltak a felújításon, és nem kellek sokat aggódni ez idő alatt a termékek egyéb tárolásáról.

Ez a cikkünk is érdekelheti:
Állattartó épületek sérült szigeteléseinek bontásmentes szigetelése.

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz is!

By |2020-03-18T08:57:11+00:00június 17th, 2019|Hőszigetelés|
Weboldalunk cookie-kat használ. Az elfogadom gomb megnyomásával hozzájárul és elfogadja ezek használatát böngészőjében. További információt az adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Elfogadom