Korszerű sertésólak szigetelési megoldása

/, Hőszigetelés/Korszerű sertésólak szigetelési megoldása

A sertésólak hőszigetelése elengedhetetlen a minőségi elvárások megfeleléséhez.

A sertéstartás elmúlt csaknem fél évszázadát hazánkban is a termelés mennyiségi növelésére való törekvés jellemezte.

Csak az utóbbi évtizedben kerültek előtérbe a minőségi követelmények, miután a világpiacon – részben a mennyiségi szemlélet eredményeként – túltermelés alakult ki.

A túltermelés a sertéstartás technológiáját is gyökeresen átalakította.

Mivel már nem volt cél a termelés mindenáron való növelése, előtérbe kerültek az „állatjólléti” követelmények, illetve az élelmiszerbiztonsági előírásoknak való megfelelőség.

A sertéstartó épületek szerkezeti kialakítása, funkciója és használati rendje a telepen alkalmazott tartástechnológiától függ.

A szakosított sertéstelepeken a tenyészállatok és hízók elhelyezésére sertésfiaztató, kocaszállás, kanszállás-vemhesítő, tenyészsüldő-szállás és hizlalóépületek, illetve épületegységek szolgálnak.

A magas hőigényű, fejletlen hőszabályozású újszülött malacok esetében törekedni kell a hőveszteség mérséklésére és a hőpótlásra.

Ezeket a légmozgás gátlásával, a határoló felületek szigetelésével és sugárzó fűtőberendezésekkel vagy meleg fekvőhelyek (hőszigetelt fekvőhelyek, vagy melegítő lapok) biztosításával kell megoldani.

Elkerülhetetlen

A sertésólak hőszigetelése ma már elkerülhetetlen.

A megfelelően szigetelt épület biztosítja az optimális körülményeket az állatok neveléséhez, és az épület állagát is védi.

A hőszigetelés megvédi az állatokat a szélsőséges hőmérséklet-ingadozásoktól, télen is és nyáron is egyenletes hőmérsékletet biztosít. Ez pozitívan hat a takarmányfelhasználásra is. Hőszigetelés nélkül, vagy nem elégséges szigetelés esetén – főleg az őszi hónapokban – jelentős lehet a tetőfedés belső oldalán és a fém épületszerkezeteken kicsapódó pára.

Az ammóniás párával keveredve a fémszerkezetek erős korróziójához vezet, a lecsepegő pára a vízszintes álmennyezeten elhelyezett ásványgyapotot eláztathatja, ezáltal a hőszigetelése teljesen megszűnik.

Rossz állapotú? Javítható!

Hosszútávú és pár éven belül megtérülő beruházásnak bizonyul a szórt poliuretánhabbal történő épületszigetelés. A szigetelőhab folyékony halmazállapotban kerül felszórásra a szigetelendő felületre, ahol a gyors reakcióidőnek köszönhetően szinte azonnal szilárd halmazállapotúvá alakul. Ebből adódóan függőleges falakra és fej fölötti szórásra (tetőfedések belső oldalára, mennyezetekre) is alkalmas.

Belső szórt hőszigetelés

Fontos kiemelni, hogy két funkciót lát el, hő- és vízszigetelő anyag is egyben. Kiemelkedő hőszigetelő képességéből adódóan fele vastagságot elegendő felvinni, mint az általánosan használt polisztirol lapokból vagy ásványgyapot szigetelésből. Állattartó épületekben a 3-5 cm vastagságú szigetelés felvitele elegendő. A szigetelés mindig résmentesen készül, így a beázások biztonságosan megszüntethetők.

Ez különösen előnyös, amikor a rossz állapotú (lyukas, repedt) hullámpalával fedett istállók tetőcseréjén gondolkodunk. Az ilyen tetők megsemmisítése azbeszttartalmuk miatt igen költséges. A szigetelőhab a repedéseket, a rossz illesztéseket átfedi, a vizet nem engedi át, és hőszigeteli is a tetőt. Ezzel az eljárással még hosszú ideig meghosszabbíthatjuk az élettartamát.

Ellenáll

A szigetelőhab savaknak, lúgoknak, fertőtlenítő szereknek ellenáll, felületét minden turnusváltást követően magasnyomású mosóval lehet tisztítani.

Nagytestű állatok esetében (hizlaldákban, koca- és kanszállásokban) is nagy szerepe van a megfelelő épületszigetelésnek. Hűvös kinti hőmérséklet mellett megakadályozza a páralecsapódást, nyári melegben pedig megfékezi a tető és oldalfalak felőli sugárzó hő kellemetlen hatásait – a nagy meleg étvágytalanságot ill. hőgutát okozhat.

A meghatározó szellőztetés

A beépített szellőzőberendezések elfogadható működéséhez olyan épületre van szükség, ahol a levegő az előre meghatározott utat járja be.

Nem teljesen zárt épület esetében (repedt hullámpalák, rossz lemezillesztések, álmennyezet és oldalfal közti rések stb.) a levegő a réseken keresztül közlekedik, lényegesen csökkentve a ventilátorok hatásfokát.

Ahhoz, hogy a szellőzőrendszer vezérelni tudja a belső klímát, résmentes épületre van szükség, mely megvalósításához a szórt poliuretán szigetelőhab (PUR-hab) felszórása a megfelelő eljárás.

By |2020-03-18T12:35:02+00:00április 22nd, 2018|Állattartó épületek hőszigetelése, Hőszigetelés|
Weboldalunk cookie-kat használ. Az elfogadom gomb megnyomásával hozzájárul és elfogadja ezek használatát böngészőjében. További információt az adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Elfogadom