A magtárak szigetelési problémái és megoldási lehetőségei szórt poliuretán szigeteléssel

/, Ipari épületek, Magtároló/A magtárak szigetelési problémái és megoldási lehetőségei szórt poliuretán szigeteléssel

Miért használják egyre többen a szórt poliuretán szigetelést a magtárakbant?

2017-ben az előző évinél 10%-kal kisebb területen 8,7%-kal kevesebb, 7,2 millió tonna kalászos gabona termett.

A búza termésátlaga mindössze 10 kilogrammal maradt el az eddigi rekordhozamtól, 962 ezer hektár területről 5.237 ezer tonna került betakarításra.

A búza a gabonatermés 73%-át adta 2017-ben.

A kukorica betakarított területe hosszú idő után egymillió hektár alá csökkent, 988 ezer hektárt tett ki. Összesen 6,8 millió tonna termést takarítottak be, amely a 2016. évi rekordterméstől 22, az előző öt év átlagától 5,9%-kal maradt el.

A magtárak megfelelő építésének jelentősége

A jelentős ráfordítással megtermelt gabona minőségének megóvása, a tárolás alatti veszteségeinek minimalizálása igen fontos feladat. Ezt csak megfelelő műszaki színvonalú tárolóberendezésekben és az adott célnak megfelelő tárolástechnológiával lehet biztosítani.

A tárolási veszteségek elérhetik a 4%-ot is.

Szemestermény-tárolásra a csarnoktárolók (vízszintes tárolók) és a silók (függőleges tárolók) a legelterjedtebbek. Az átlagos terméseredményeket figyelembe véve mezőgazdaságunk mennyiségileg megfelelő tárolókapacitással rendelkezik, azonban a tárolók egy részének műszaki színvonala nem kielégítő.

A lyukas, rossz állagú tetőkkel rendelkező tárolók alkalmatlanok a termény veszteségmentes tárolására.

A nedvesedett, megpenészesedett áru nem használható takarmányozásra, feldolgozásra, kidobásra kerül. A tárolóknak tehát teljesen vízmentes épületeknek kell lenniük.

Építési hiányosságok

A csarnoktárolók általában magas, beton vagy tégla oldalfalakkal rendelkeznek (akár 7-8 méter magasak is lehetnek), ami felett trapézlemez, vagy hullámpala tetőfedés van.

A trapézlemez tető esetében a beázások a rossz lemezillesztésekből, a trapéz alakú tömítőszivacsok hiányából, illetve a rögzítőcsavarok körül megnagyobbodó furatoktól adódhatnak.

A termény betárolását követően (de főleg a hűvös tavaszi és őszi időkben) jelentős lehet a lemez alsó felületén megjelenő pára lecsapódása. Ami sajnos végigfolyik a bordákon és a szelemeneknél pedig lecsepeg – természetesen a terményre.

Magtárak hő- és vízszigetelése

A hullámpala tető esetében nem a páralecsapódás a jellemző, hanem inkább a hullámokon lévő hosszanti repedések, lyukak, a tetőgerincen lévő rossz hullámátfedések. Itt meg kell jegyezni, hogy 2005 óta az Európai Unió korlátozza az egészségre ártalmas anyagok felhasználását.

A már meglévő azbeszttartalmú hullámpala tetők használatát engedélyezték mindaddig, amíg el nem érik élettartamunk végét. Ha hozzá kell nyúlni egy ilyen tetőhöz, akkor csak a bontás jöhet szóba, újra felhasználni nem szabad!

A gabonatároló silók az esetek többségében fém oldalfalakkal és tetővel rendelkező hengeres építmények. Vagy a föld felszínén kialakított beton alapra, vagy magas lábakon álló beton fogadóalapra vannak rögzítve.

A víz bejutása itt is több problémából adódhat.

A csapadék bejuthat a lyukas tetőn, a panelekből összecsavarozott oldalfalak irányából, és bejuthat a beton alap és az oldalfal találkozásánál kialakult rések felől is. Ezeken kívül, a belső oldalon és tetőn jelentkező páralecsapódás is jelentős problémát okozhat.

A megoldás a szórt poliuretán

A purhab szigeteléssel a beázási és páralecsapódási problémák tökéletesen, hosszútávúan megszüntethetőek. A ráfordított költség a tárolási veszteségek csökkentése révén visszanyerhető.

Ezekre a feladatokra a zárt cellafelépítésű szigetelőhab alkalmas, ami a mikrocelláinak köszönhetően a vízmolekulákat nem engedi át, és a hőszigetelési képessége is kiemelkedően magas.

A szigetelőhab közvetlenül a problémás felületre kerül, tehát a tetőfedés teljes belső felületére, a silótartályok belső oldalfalaira, a tetejük külső vagy belső felületére is felhordható.

Lezárható vele a betonlábazat és a fém oldalfal találkozása is. Minden olyan esetben, amikor a szigetelőhab kívülre kerül (pl. a silótartályok teteje, vagy a lábazatok lezárása), a PUR-hab felületét UV-védő bevonattal kell ellátni.

Felmerülhet a kérdés: ha a fém tartályok belső oldalára kerül a szigetelőhab, akkor a tartályban „közlekedő” termény nem fogja idővel lekoptatni a szigetelést?

Nem, mivel a 2-3 cm vastagságban felszórt purhab szigetelőanyag felületére még egy kemény, kopásálló (szintén poliuretán) réteg kerül. A hullámpala tetőfedés repedései, a trapézlemez átfedési problémái megszűnnek, a résmentesen felszórt szigetelést követően.

A páralecsapódás azonnal megszűnik, mivel a belső oldalra felszórt szigetelőpurhab nem engedi át az épületen kívüli hideget.

By |2020-03-18T12:37:06+00:00április 22nd, 2018|Hőszigetelés, Ipari épületek, Magtároló|
Weboldalunk cookie-kat használ. Az elfogadom gomb megnyomásával hozzájárul és elfogadja ezek használatát böngészőjében. További információt az adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Elfogadom