Felszín alatti építmények, pincék hő-, és vízszigetelése

//Felszín alatti építmények, pincék hő-, és vízszigetelése

Egy építkezés során annyi költség merül fel, hogy ember legyen a talpán, aki ne próbálna innen-onnan lefaragni belőlük. Megrendelőként a kész ház képe lebeg előttünk: a szépen fedett tető, a ragyogó nyílászárók, az igényesen vakolt falazat. Persze tudjuk, hogy szigetelni is kell, hiszen hosszú távon alacsony rezsivel szeretnénk számolni, a felszín alatti építmények hő-, és vízszigetelése azonban már a kevésbé látványos dolgok közé tartozik.

A költségek lefaragását gyakran ezért a felszín alatti építmények, pincék szigetelésének rovására oldják meg, holott ezek nagymértékben befolyásolják az épület állagát, és a hőérzetet is. Igaz, hogy a felszín alatt a falazat külső és belső hőmérséklet különbsége kisebb, mint a felszín felettieké, ennek szőnyeg alá söprésével nem várt károk, és többletkiadások terhelhetik az építtetőt.

Felszín alatti építmények, pincék hő-, és vízszigetelése

A pincék tervezésekor az épület teljes életciklusának költségeire érdemes koncentrálni, nem pedig az egyszeri bekerülési költségre. A hosszú távú előnyök mellett eltörpül a szigetelés költsége.

A szakszerű hő-, és vízszigetelés:

  • Megóvja az épületet a fagytól, ami az épület süllyedéséhez, vagy a talaj elcsúszásához vezethet.
  • Csökkenti a fűtött helyiségek hőveszteségét. Kevesebb fűtőenergiára lesz szükség, csökken a rezsiköltség.
  • Megakadályozza a fűtetlen helyiségekben a páralecsapódást, és a penészesedét.
  • Meggátolja a pincék vizesedését.

Ha meghoztuk a döntést, és befektetünk a rezsicsökkentésbe, jöhet a kivitelezés. Amennyiben a belső falazatra kerülne a szigetelés, a szép lassan átszivárgó nedvesség károsíthatná a szigetelést, legrosszabb esetben el is válhatna a faltól. Éppen ezért a pincefalak szigetelését a falazat külső oldalán érdemes kivitelezni, hogy a tartószerkezet védve legyen a talajvíztől, nedvességtől.

A hagyományos módszerekkel különböző rétegekben, kiegészítő anyagokkal együtt oldják meg a pincefalak hő-, és vízszigetelését. Egy esetleges szakszerűtlen szigetelés után ezek az elemek elcsúszhatnak, mozoghatnak, sérülhetnek, és akkor már azon törhetjük a fejünket, hogy hogyan oldjuk meg a kármentesítést. De nem kell ennek így történnie.

A szórt poliuretánhab technológia használatával egy lépésben oldható meg a felszín alatti építmények hő-, és vízszigetelése. A technológia másik óriási előnye a gyorsaság. A felszórt hab a felületen szétterül, minden hézagot résmentesen lezár, és nagyjából 30 perc alatt meg is szilárdul. Egy családi ház esetében egy szakember egy nap alatt is elvégezheti ezt a munkafolyamatot. Ráadásul semmilyen segédanyag nem kell a felszóráshoz, így nincs építési törmelék sem, amit el kellene később szállíttatni. A kész szigetelést párafékező Dörken fóliával fedjük be, ezt követően földelhető a falazat. A pincék, szuterének mennyezetét is érdemes purhabbal szigetelni, ezzel megakadályozható, hogy a lenti hideg feljusson a lakótérbe.

Ez a cikkünk is érdekelheti:
Ön mire költené a tökéletes hőszigeteléssel megspórolt összeget?!

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz is!

By |2020-03-18T10:19:27+00:00április 26th, 2019|Hőszigetelés|
Weboldalunk cookie-kat használ. Az elfogadom gomb megnyomásával hozzájárul és elfogadja ezek használatát böngészőjében. További információt az adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Elfogadom