Légúti allergiát okozhat az ásványgyapot szigetelés

//Légúti allergiát okozhat az ásványgyapot szigetelés

Családi házak tetőtereiben gyakori hiba, hogy az ásványgyapot szigetelés helyenként szabadon marad, például egy beépített szekrény aljában. Látszólag ez senkit sem zavarhat, csak arra lesznek a tulajdonosok, illetve a tetőtérben lakók figyelmesek, hogy bőrök, szemük kivörösödik, és gyakran fáj a torkuk, vagy nehezen veszik a levegőt. Kevesen tudják, hogy porózus szerkezete miatt például légúti allergiát is okozhat az ásványgyapot szigetelés.

Az ásványgyapot szigetelés szerkezete, légúti allergiát is okozhat

Az ásványgyapot egy összefoglaló név, ebbe a kategóriába sorolhatók az üveggyapot (üvegtörmelékből készül) és a kőzetgyapot (mészkőből, bazaltból, és pl. dolomitból készülnek) szigetelések. Az alkotóelemeket robbantással hozzák feldolgozható állapotba, majd ezek kőzetszálanként, rostokként jelennek meg a szigetelésbe, amiket kvarchomok hozzáadásával tesznek egyneművé (táblázzák, vagy tekercselik). A régi típusú ásványgyapot szigeteléséhez formaldehidot is használtak a kötőgyanta összetevőjeként, amit Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutatási Hivatala 2004-ben emberi rákkeltő hatású anyaggá minősített. Az ásványgyapot szigetelőanyagok bár kiváló hő-, és hangszigetelő tulajdonságúak, de esetleges szakszerűtlen kivitelezésükkel árthatnak a lakók egészségére. A jóhiszemű tulajdonosok pedig sokáig nem is sejtik, hogy a szigetelés is veszélyt jelent számukra.

A kipárolgó formaldehid (egy régi családi ház esetében), vagy a száradás miatti rostok kiporzása kellemetlen bőrirritációkat, szem kivörösödést, és légúti allergiát is okozhat. Egy szabadon maradt ásványgyapot szigetelés ráadásul az épület szerkezetében is kárt okozhat, hiszen a tetőtérben szabadon mozog a páratartalom. Ez benedvesíti a szigetelést, elindulnak a penészesedési folyamatok (ami tovább rontja a légúti betegségeket), és hőveszteséget okoz.

Színtelen, szagtalan, egészségre ártalmatlan – szórt poliuretán szigetelés

A szórt poliuretán hab szigetelő technológia alkalmazásával minden egészségre, sőt a környezetre is ártalmas tényezőt egy csapásra kizárhatunk. Akár új építésben, akár felújításban gondolkodik, a purhab technológia résmentes, káros anyagoktól, szagoktól mentes megoldást jelent. A szórt poliuretán hab egy homogén, egyenletes felületet képez, ami a legapróbb réseket is kitölti. Utólag is felszórható a régi szigetelés lebontása nélkül, ezért expressz gyorsasággal megszüntethetők az ásványgyapot szigetelés káros hatásai. A poliuretán technológia nem csak ártalmatlan az egészségre, de a legmagasabb hőszigetelő értékekkel is rendelkezik, ráadásul a vízszigetelésre is maximális megoldást nyújt.

Új építés előtt érdemes a szigetelés áraink mellett a technológia hosszútávú előnyeit is figyelembe venni, hiszen egy életen át adhat biztonságot mind a lakók, mind a tetőszerkezet stabilitását figyelembe véve.

Ez a cikkünk is érdekelheti:
Ön mire költené a tökéletes hőszigeteléssel megspórolt összeget?!
Láthatatlan védőpajzs – padlószigetelés, padlófűtés

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz is!

By |2020-03-18T11:11:30+00:00április 21st, 2019|Hőszigetelés|
Weboldalunk cookie-kat használ. Az elfogadom gomb megnyomásával hozzájárul és elfogadja ezek használatát böngészőjében. További információt az adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Elfogadom