A sertéstermelés növelése résmentes szigeteléssel

//A sertéstermelés növelése résmentes szigeteléssel

A sertéstartás, és termelés minőségének egyik kulcsfontosságú tényezője az optimális mikroklíma és hőmérséklet. Régi építésű istállóknál gyakori probléma a sérült, beázó palatető, a hőhidak, és a kiáramló ammónia miatti szerkezeti korrózió. Ilyen esetekben az ideális hőmérséklet nem tartható fenn, ami hatással van az állattartásra, a takarmányhasznosulásra, a végtermék minőségére. A sertéstermelés növelése résmentes szigeteléssel egy csapásra megoldást kínál a víz-, és a hőszigetelésre egyaránt.

A hőmérséklet negatív hatásai a sertéstermelésre

A sertések különösen érzékenyek a különféle hőmérsékleti változásokra, ami befolyásolja a növekedésüket, egészségi állapotukat, és közvetve még a takarmányhasznosulást is. Na de hogyan?!
Optimális hőmérséklet alatt a sertés fázik, ha fázik, többet eszik. Hideg környezetben viszont főként zsírra hízik, nem húsra, kisebb is lesz, ezért a vágóértéke csökken. Ráadásul a sertések hidegben könnyebben megbetegszenek, ami az állomány létszámának csökkenését okozhatja.

Ha túl meleg van az istállóban, a sertés kevesebbet eszik, lassabban gyarapodik, ezért a takarmányértékesítés is romlik. A nagy melegben az állat többet, gyakrabban elfekszik a trágyázó térre, és erre képes rászokni is. Ez a rossz szokás télen az átlagosnál is veszélyesebb, hiszen még inkább ki vannak ilyenkor téve a megbetegedéseknek.

A rosszul szigetelt, károsodott istállóban az állati trágyából kiáramló ammónia nem csak az állatokra, a dolgozókra, de az épület szerkezeti állapotára is kedvezőtlen hatással van. Eláztatja a mennyezeti ásványgyapotot, ezért a hőszigetelés gyakorlatilag teljesen megszűnik.

A sertéstermelés növelése résmentes szigeteléssel

A szórt poliuretánhab technológia ideális, gyors, és költséghatékony sertésistállók hő-, és vízszigetelésére is. A habot bármilyen, csupán letisztított felületre fel lehet fújni, ami gyorsan tágul, és megszilárdulva teljesen résmentes felületet képez. Kiváló hőszigetelő képessége (λ=0,022W/mK) mellett ez homogén szigetelőréteg egyáltalán nem engedi át a vízmolekulákat sem. A résmentes szigeteléssel megszűnnek a hőhidak, így a páralecsapódás is, csökken az ammóniaveszély.
A szórt poliuretánhab technológia, és megfelelő szellőztetőrendszer együttes alkalmazásával optimális körülményeket lehet teremteni a sertéstartáshoz, amivel az állatok az elvárt ütemben, és mértékben tudnak növekedni, javul a tápanyag felhasználás.

A purhab szigetelés egyik fő előnye, hogy az istállókat bontás nélkül lehet vele felújítani, ami jelentős megtakarítást jelent a tulajdonosnak. A résmentes szigeteléssel átlagosan 30-40 %-os megtakarítást is el lehet érni az energia megtakarításában, így a szigetelés áraink a felújítás után kb. 3 év alatt meg is térülnek.

Ez a cikkünk is érdekelheti:
Résmentes szigetelés: megoldás lehet a baromfitartás hőmérséklet igényeinek optimalizálására.
Hatékony vízszigetelés az épületszigetelési károk megelőzése érdekében.

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz is!

By |2020-03-18T10:35:34+00:00április 26th, 2019|Állattartó épületek hőszigetelése|
Weboldalunk cookie-kat használ. Az elfogadom gomb megnyomásával hozzájárul és elfogadja ezek használatát böngészőjében. További információt az adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Elfogadom