A résmentes szigetelés: megoldás a baromfitartás hőmérséklet igényeinek optimalizálására

//A résmentes szigetelés: megoldás a baromfitartás hőmérséklet igényeinek optimalizálására

A baromfitartás során az azonos termelési szint eléréséhez nélkülözhetetlen elvárás az optimális hőmérséklet és szellőztetés biztosítása. Egy sérült tetőszerkezet, vagy falazat, a nem kívánatos hőhidak, amik nem akadályozzák meg a páralecsapódást, katasztrofális hatással lehetnek a termelékenységre. Ilyen esetben a résmentes szigetelés lehet a megoldás a baromfitartás hőmérséklet igényeinek optimalizálására.

A baromfi közérzetét, növekedését, egészségi állapotát jelentősen befolyásolják a környezeti tényezők. A hőmérséklet, a páratartalom, a szálló por, a kórokozók befolyásolják a levegő ammóniatartalmát, ami mind az állatra, mint az istálló szerkezeti állapotára hatással vannak.
Évszaktól függően ezek a hatások erősödhetnek.

Környezeti tényezők, hőmérséklet hatása a baromfitartásra

  • A tavaszi és őszi magasabb páratartalom miatt nő a levegőben lévő porban megkötött ammónia mennyisége.
  • Magas hőmérséklet és alacsony páratartalom mellett például lassabb a baromfi gyarapodása. Az állatok ilyenkor ráadásul fáznak, ami agresszívvé teszi őket, csipkedik egymást.
  • Alacsony hőmérséklet és magas páratartalom mellett pedig megnő a baromfi hőleadása.
  • A kioldódó ammónia miatt pedig sérül a nyálkahártyájuk, ezért könnyen lebetegedhetnek, ami az állomány elhullását is okozhatja.

Az ammónia a baromfiól szerkezetét is korrodálja, ami még inkább elősegíti a páralecsapódást. Ettől az alom nedvessé válik, tovább rontja a tartás körülményeit, ráadásul zárlatot okozhat, ami tűzkárhoz is vezethet. Abban az esetben, ha a baromfi istálló hőszigetelése nem megoldott, vagy sérült, azonnal cselekvésre van szükség

A résmentes hőszigetelés lehet a megoldás a baromfitartás hőmérséklet igényeinek optimalizálására

A szórt poliuretánhabos szigetelés megoldás lehet az állattartó épületek utólagos hőszigetelésére, ráadásul bontás nélkül. A technológia egyik legfontosabb előnye, hogy bármilyen felületre fújva, egységes, résmentes bevonatot képez, ami a baromfi istállók alapkövetelménye. Ennek köszönhetően megszűnik a felületi hőmérséklet különbség, nem lesznek hőhidak, megszűnik a páralecsapódás. A baromfiól légcseréjét légbeejtőkkel kell megoldani.
A szórt poliuretánhab egy másik lényeges előnye az állattartásban, hogy a felülete magasnyomású vízzel mosható, nem ázik át. Turnusváltásokat követően a falfelületekre rakódott port, és baktériumokat maradéktalanul el lehet távolítani. Ezzel is csökkenthető az egyébként érzékeny állatok termelékenysége.

A szórt poliuretánhab technológiával gyorsan, költséghatékonyan, bontás nélkül lehet optimális hőmérsékleti viszonyokat kialakítani az arra érzékeny baromfi számára.

Ez a cikkünk is érdekelheti:
Ön mire költené a tökéletes hőszigeteléssel megspórolt összeget?!
Hatékony vízszigetelés az épületszerkezeti károk megelőzése érdekében

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz is!

By |2020-03-18T10:48:43+00:00április 22nd, 2019|Állattartó épületek hőszigetelése|
Weboldalunk cookie-kat használ. Az elfogadom gomb megnyomásával hozzájárul és elfogadja ezek használatát böngészőjében. További információt az adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Elfogadom